Otázky a odpovědi

Co se běžně testuje na alergologické klinice v ČR?

V běžných českých klinikách se testují pylové alergie, alergie na roztoče a plísně, které mohou způsobovat např. alergickou rýmu, atopický ekzém, záněty spojivek, průduškové astma apod. Testy se prování krevními odběry, většinou kožním testováním a testují se protilátky IgE, které způsobují pravou atopickou alergii. Málokterá klinika se zabývá testováním protilátek IgG4, které způsobují potravinovou nesnášenlivost či intoleranci s projevy mnohem zásadnějšími pro celkový zdravotní stav a především těžko odhalitelnými. 

Je to pravá alergie nebo intolerance či nesnášenlivost potravin?

Pravá alergie, způsobená IgE protilátkami, je méně častá a většinou je spojena s pylovými alergiemi. Potíže přichází zpravidla krátce po požití stravy, tak, že dotyčný většinou ví, co potíže způsobilo. 

Nesnášenlivost potravin, způsobující protilátky IgG4 se vyskytují mnohem častěji. Symptomy se objevují většinou několik hodin nebo dní po požití stravy, kdežto u alergie to je bezprostředně po požití potraviny. Často uplyne několik hodin nebo dní, než se potíže projeví a díky tomu je často příčina velmi nejasná – nelze zjistit přesně, která potravina (může to být část potraviny – laktóza, fruktóza, koření, barviva, gluten apod.) potíže způsobí. Průběh potíží může být velmi rozličný podle toho, jaká příčina se projeví. 

Proč je důležité testovat vedle alergie také potravinovou nesnášenlivost?

Příčinou mnoha projevů potravinové nesnášenlivosti je narušení trávicích funkcí. Dochází k tomu, že části potravin se dostanou do krve tj. systémová reakce, kde stimulují imunitní systém, tvoří se protilátky IgG4, které mohou přispět ke vzniku různých symptomů. Pro imunitní systém je velmi důležité odhalit nesnášenlivost včas, jelikož neustálý boj s intolerancí je velmi náročný a po čase, kdy už mu docházejí síly, může nastat jeho oslabení anebo stagnace! Pomocí krevního testu lze velmi dobře najít potraviny, které jsou zodpovědné za reakce nesnášenlivosti.